NEURO & ORTHAPAEDIC REHAB FACILITY

(PROJECT ARCHITECT AT ALSTON MURPHY ASSOCIATES)

SECTOR: HEALTHCARE / RESIDENTIAL

CLIENT: STEPS REHABILITATION LTD

LOCATION: SHEFFIELD

PROGRAM: COMPLETION 2016

CLIENT TESTIMONIAL:

 

"It was great working with Ollie on our first project,

he very quickly grasped the look we wanted to achieve and has been very patient with all our questions!

He came up with some innovative ideas and we are delighted with the final designs. We are very excited

to see the end result."

 

Julia Leahy, Director, Steps Rehabilitation Ltd

Nestled in the valley along Abbeydale Road, the former Jacob’s manufacturing site is bounded by railway, river and road. The 23 bedroom facility forms part of a larger care village and reflects its industrial heritage with its carefully design exterior.

 

The building envelope comprises linear and reclaimed bricks, to offer contrast to one another whilst complimenting the timber element in tone and warmth.

 

Carefully detailed materials see window reveals, parapet coping and banding acknowledge the industrial vernacular of the former industrial buildings. This is emphasised further with selected details encompassing exposed steel.

 

A green sedum roof adds bio-diversity and visual screening to minimise the scar left by an industrial concrete slab, whilst internally the industrial approach continues through interior finishes carefully selected to enhance the experience for the users. By careful detailing and with thought for furniture and picture frames, the exceptional facilities and standard of care can be achieved without the aesthetics being compromised.

 

PRIVATE RESIDENCE

SECTOR: RESIDENTIAL

CLIENT:  PRIVATE

LOCATION: SHEFFIELD

PROGRAM: COMPLETION 2014

CLIENT TESTIMONIAL:

 

" It has been a pleasure working with 33 Architecture; I was very impressed with the friendly, approachable and professional service, and delighted with the end result.

 

From the very outset of the project I felt Ollie

listened carefully and really understood my vision,

I was delighted with the design ideas and solutions presented and these have led to practical, contemporary and individual space that has a wonderful aura.

 

I can highly recommend Ollie Currie and 33 Architecture without hesitation.”

 

Private Client, Moorbank Road

 

33 Moorbank Road was a neglected dwelling, hidden from sight and adapted to cater for its elderly occupant prior to the client’s aquistion; the property required an investment of both time and detailing to achieve the clients aspirations.

 

Taking inspiration from our fashion designer client’s lifestyle the brief was based around Feng Shui, a Chinese philosophical system of harmonising people with their surroundings. The existing dwelling was to be re-modelled extensively and create a more open plan of living and light into all spaces.

 

The client also required a new studio in which they could create their own designs: separate, yet connected to the main house, it was to be a private but light filled space, which we achieved through a considered approach to the site and the orientation for light, as well as views back into the tranquil oriental inspired landscape.

 

HOTEL & OFFICE DEVELOPMENT

(PROJECT ARCHITECT AT ALSTON MURPHY ASSOCIATES)

SECTOR: OFFICE / HOTEL

CLIENT: CAIRN HOTEL GROUP

LOCATION: NEWCASTLE

PROGRAM: COMPLETED 2011

On the site of a existing, already extended and aesthetically tired hotel building, the client’s brief required a further hotel extension of 18 bedrooms over two floors and an additional one or two floors of office and storage facilities.

 

 

To utilise the site and achieve full use of the floor area, the proposal included a basement area to create the vital storage area and at ground floor a purpose designed office space, which would form the client’s company headquarters. Above, 18 en-suite bedrooms fitted with quality interior finishes would provide a much needed extension to the popular hotel.

 

The site enjoys uninterrupted views of the River Tyne to the south, and the large areas of glazing, interspersed with unique timber brise soleil, add to the rhythym of the design as well as offer environmental consideration.

 

CITY WALL CIRCUIT

SECTOR: COMPETITION

CLIENT:  RIBA

LOCATION: NEWCASTLE

PROGRAM: SHORTLISTED FINALIST 2012

CLIENT TESTIMONIAL:

 

"The city wall circuit offers huge scale and small costs, and provides a cost effective means to generate tourism, sustainable motorsport and a map of the city walls. It reminds us of the forgotten space within the old fortress."

 

Architect’s Journal, Competition Publication

The concept and driving force behind the forgotten space of the walls, identifies a method of responding to their importance and demise. By creating an ‘entire unit’ as the walls once were we can retrace as near as possible the line of the walls for all to see and most importantly, in its context of modernism.

 

The circuit aims to achieve numerous goals through a historic and sensitive integration programme. LED installations guide the cars and allow visitors to see the route. At points of interest around the wall, a contrasting colour beam is fired upon pulsing and it stays on to identify to the spectators the location of an existing section.

 

The competition entry stems from the founder of 33 Architecture’s passion for both design and motorsport. It gained numerous press coverage due to its inspiring concept, including a lead article in Motorsport News, the UK’s leading motorsport publication.

 

 

GREAT FEN VISITOR CENTRE

(PROJECT ARCHITECT AT ALSTON MURPHY ASSOCIATES)

SECTOR: COMPETITION

CLIENT:  GREAT FEN / RIBA

LOCATION: CAMBRIDGESHIRE

PROGRAM: 2012

CLIENT TESTIMONIAL:

 

"A second stage proposal was awarded for our scheme far-reaching views of the Fenland landscape determine the sympathetic form of the visitor centre."

 

AMA, Competition Analysis

Both green and sustainable in its construction and use, the Visitor Centre forms the focal point for the Great Fen, and acts as a hub for numerous activities at the Centre and surrounding fenland.

 

The Holme Post, is the building's centre-point, a pivotal feature that links the new Centre with its historical past.  A spiral staircase wraps around this feature, and as visitors ascend to the glazed viewing deck above, they follow a narrative sequence tracing man's influence upon the Fens from its medieval origins to the present.

 

Upon reaching the elevated viewing deck, visitors have unparalleled 360⁰ views of unique fenland wildlife habitats, which can be enjoyed undisturbed throughout the seasons.  Sensitive landscaping around the Visitor's Centre is based around the theme of a water droplet at its centre, with undulating wet areas, peaks and hollows emanating outwards.

 

 

SAU HAUS – SIMPLE AFFORDABLE UNIQUE

(PROJECT ARCHITECT AT ALSTON MURPHY ASSOCIATES)

SECTOR: COMPETITION

CLIENT:  NATIONAL CUSTOM & SELF BUILD

CLIENT:  ASSOCIATION / GRAND DESIGNS

LOCATION: LONDON

PROGRAM: FINALIST - 3rd PLACE 2014

CLIENT TESTIMONIAL:

 

"A really lovely scheme. It’s such a simple design creating an effective space to live in. The construction of pre-made panels is ideal for self build and the end result costs only £57,000 per house.”

 

Ted Stevens, Judge & NaCSBA Chairman

While cost and simplicity of construction were important drivers behind the design, it was of paramount importance to create unique, well designed houses. Taking inspiration from contemporary European housing schemes, the proposal was to provide a type of housing scarce in the UK. The use of modular cladding materials to the elevations offered a simple to construct sequence, yet gave the residents a house unique in the UK. It was this unique design approach which created a great sense of pride within the community.

 

Through formulated initial designs, each resident was able to have an input into the design of their individual house. The proposal included consultations that would take place with residents and architects, enabling them to have an input on elevational treatments, layouts and materials, while the professionals would be on hand to ensure the dwelling retains the concepts of the development as a whole outwards.

 

 

 

FLEXIBLE TRIANGLES2

(PROJECT ARCHITECT AT ALSTON MURPHY ASSOCIATES)

SECTOR: COMPETITION

CLIENT:  RIBA

LOCATION: NEWCASTLE

PROGRAM: WINNER PUBLIC VOTE - FINALIST 2014

CLIENT TESTIMONIAL:

 

“Progressing towards an active third age, as well as an ever increasing ageing population, Flexible Triangle2 seeks to provide an solution by offering an expansive range of furniture through the most simple measures.”

 

RIBA North East

The principle behind this flexible design is to allow familiarity, security and being able to relax. Simple triangles and squares, made from high density laminate timber panels provide longevity in performance, are simply connected into place to form a variety of shapes and forms. Lengths can vary for the seats and desks, while ‘spines’ and walls remain generic.

 

Depending on space available, the units allow for any configuration of any size, in any environment. Users would be able to socialise, teach, work and volunteer, even being able to be part of the installation process for the community.

 

The incorporated outdoor gym equipment gives another angle to the scheme by encouraging exercise to either generate energy or to simply water the plants and allotments. The result of which could be used in public open spaces, private residences and care facilities or as a regeneration tool to re-ignite our high streets and seaside towns.

 

 

 

© 2015 33 Architecture | All Rights Reserved

RIBA Logo
ARB Logo